tirsdag den 7. august 2012

Tinglysningsafgifter...

Når en grund skifter ejer skal retten sikre at handlen er gyldig. Dette gør de selvfølgelig ikke gratis, heller ikke i den digitale tidsalder, og man skal derfor betale en tinglysnings-afgift til staten. Afgiften er på 0.6% af grundens pris + 1.400 kr og udgiften pålægges mig som køber.

I mit budget havde jeg denne post med men jeg vidste ikke at tilslutnings-afgifter regnes for en del grundens pris og det gør afgiften en smule dyre. På lige fod med den uforudsete udgift til vandværk er denne ekstra-udgift en dråbe i havet og noget der kan tilskrives min manglende indsigt.

En forudset udgift der dog kom på et uforudset tidligt tidspunkt er tinglysningsafgiften af lånet til huset. Tinglysning af pant i fast ejendom beregnes med 1.5% af lånet + 1.400 kr. Når min bank skal stille en bank-garanti til HusCompagniet sikrer de sig ved at tage pant i min grund og hus og dette gøres med et ejerpantebrev, der skal tinglyses. Herved kommer udgiften til tinglysningen allerede nu og ikke når jeg skal optage realkredit-lånet som jeg regnede med. Der kommer derfor en lille ekstra-udgift, da beløbet bliver trukket på min byggekonto (9% i rente) i stedet for på et real-kredit lån.

Havde Helle Thorning fået sin bolig-pakke igennem ville ovenstående udgift helt være væk men pakken døde jo som bekendt sammen med betalings-ringen. :-)

2 kommentarer:

  1. Den tinglysning , er det en der kommer udover den hos realkredit og banken ?

    SvarSlet
  2. Nej, heldigvis ikke. Den tinglysningsafgift jeg betaler for bankens ejerpantebrev kan overføres til realkredit lånet når jeg skal optage det.

    Det er i hvert fald sådan jeg læser Tinglysningsafgiftsloven §5 og §5a og budgettet lagt af banken. Jeg har dog ikke haft lejlighed endnu til at spørge banken direkte.

    SvarSlet