torsdag den 10. januar 2013

Solceller, Solceller, Solceller


Som tidligere skrevet har jeg gang i et solcelle-projekt, startet lidt uovervejet med et solcelle-køb på Bilka online, få timer før nettomålerordningen udløb. Køb af solceller til et ikke-færdigbygget hus kan varmt anbefales til folk, der har for lidt at lave. Jeg har fornøjelsen af jævnligt at være i kontakt med enten Bilka, Rasolar (solcelle-undeleverandør), Thorøs (Solcelle under-underleverandør), Aalborg Kommune, HEF Net, HusCompagniet eller Uggerly. Altsammen styret af en stram deadline for afvikling af solcelle-ordningen.

Alligevel ser det ud til at lykkedes! En elektriker fra Thorøs ringede forleden og for første gang snakkede jeg med en solcelle-mand, der havde styr på tingene. Han rådede mig til at få tomrør og 3 faset strøm til inverteren, et ekstra HPFI kombi-relæ i elskabet, osv, osv. Inden længe var han ved at reviewe hele husets elplan, inklusiv centralstøvsuger installationen. Altsammen en onsdag aften i telefonen.

Ridende på en bølge af succes ringede jeg til Aalborg Kommune. De giver nemlig rabat på 3.650,- for tilslutning til fjernvarme hvis huset opfylder Lavenergi 2015 efter BR2010. Kommunen indvilgede i at betale rabatten tilbage men de skal se en energiramme beregning og den kan jeg ikke selv lave.

Jeg kontaktede HusCompagniet og jeg synes de viser god stil ved at gå med til at inkludere mit anlæg i deres energiramme-beregning og i øvrigt tillade at anlægget bliver installeret før jeg får nøglen. De har som sådan ikke nogen aktier i mit anlæg, så det tager jeg som en ekstra-service. Det viser sig vores kommende hus bliver et A1 "plus-energihus". Huset genererer simpelthen mere energi end der bruges til opvarmning, varmt vand, køling og ventilation.

2 kommentarer:

 1. Her er min bekræftelse på at det rigtige relæ med 300mA udløsning og ikke 30mA som der var vist på dit billede Se teksten herunder:
  - Der skal kun bruges type B hpfi/pfi AC/DC relæ ved 3 fasede invertere som ikke er transformator baseret.
  Det er faktisk meget nemt, hvis det er en 3 faset inverter, SKAL der direkte stå i manualen fra fabrikken at der kan benyttes et type A HPFI.
  1 fasede inverter han jo ikke ligge en DC mellem faserne da den kun er på den ene fase. Derfor kan der her bruges et alm. type A HPFI.
  Der skal ALTID forsikres med enten 16A eller 25A, alt efter inverter.
  Hvis man ikke bruger et type B HPFI relæ hvor det er foreskrevet vil dette relæ blive mættet med DC og blive uvirksomt hvis der skulle opstå en fejl på ledningen Altså mellem faserne.

  SvarSlet
 2. Hej Anonym, jeg sætter pris på dine kommentare. Da jeg så at det var en 30mA HPFI kombi relæ blev jeg allerede selv bekymret.
  Jeg fortalte ret præcis "jeg skal have et HPFI B kombi relæ" til Fronius inverteren. Uggerly fik endda mærket på inverter. På el-seddlen stod der ikke om det var et HPFI B relæ og da jeg spurgte sagde Poul fra Uggerly, "Du får et HPFI C relæ, den vil klare dit behov".
  Det har vist sig at være et totalt mareridt at forberede huset på solceller. Jeg har brugt udgifter og ufattelig mange samtaler med elektrikere og korrekt slut-resultatet er ikke engang givet endnu. :-(

  SvarSlet